Saturday, April 11, 2009

Titulu World Car of the Year osvojio Volkswagen Golf!

Titulu World Car of the Year osvojio Volkswagen Golf!

Međunarodni žiri izbora "World Car Of The Year", organizovan od strane WCSC (World Car Steering Committee) juče, na sajmu automobila u New Yorku, proglasio je pobednika. Svetski automobil 2009. godine postao je Volkswagen Golf VI...


Podsetimo, izbor "World Car of the Year" je globlna alternativa evropskom, japanskom ili američkom izboru za automobil godine. Ove godine u glasanju učestvuje 59 specijalizovanih automobilskih novinara iz 25 zemalja sveta. Da bi automobil učestvovao u ovom izboru, potrebno je da je u prodaju uveden prošle godine, i da se nalazi na tržištima minimalno dva kontinenta. U sklopu nagrade World Car of the Year 2008 dele se nagrade u četiri kategorije: World Car of the Year, World Green Car, World Performance Car i World Design of the Year. Izbor sa svetski automobil godine nama tradiciju kao izbor za evropski automobil godine. Prvi put realizovan je 2004. godine, a prvu titulu svetski automobil godine odneo je Audi A6. Titula "World Car of the Year 2009" dodeljena je juče, 9. aprila, na sajmu automobila u New Yorku.



Podsetimo, za titulu World Car of the Year borili su se Ford Fiesta, Toyota iQ i Volkswagen Golf VI, koji su prošli u finale. Pobednik, koji je juče objavljen na sajmu automobila u New Yorku, postao je Volkswagen Golf. U ostalim kategorijama slavili su Nissan GT-R (ispred Chevrolet Corvette ZR1 i Porsche 911), kao automobil najboljih performansi. U konkurenciji "najbolji dizajn" između Citroen C5, Fiata 500 i Jaguar XF, titulu poneo je najmanji kandidat, Fiat 500 , dok je za ekološki najprihvatljiviji automobil izabrana Honda FCX Clarity, u konkurenciji modela Toyota iQ i Mitsubishi iMiEV.
Goran Sarić - Automagazin

No comments: