Monday, March 23, 2009

Opel Insignia osvaja prestižnu „Red Dot” nagradu za dizajn

Cenjeno priznanje za dizajn osma je nagrada koju je do sada dobio ovaj Opelov novitet. Opel Insignia je još jednom prepoznata od strane međunarodnog stručnog žirija za izuzetan dizajn, osvojivši prestižnu “red dot” nagradu za dizajn…

Međunarodna “red dot” nagrada za dizajn dodeljuje se od 1955.god. pod okriljem “Design Zentrum North Rhine Westphalia” u Esenu, Nemačka – spada u najveće i najpoznatije dizajn nagrade u svetu. O njoj odlučuje međunarodni žiri sastavljen od eksperata za dizajn koji baziraju svoje kriterijume na stepen inovacije, funkcionalnost i formalni kvalitet.

Insignia je nastala u Opelovom European Design Centru u Rüsselsheimu, a njome je predstavljena nova dizajnerska filozofija prema kojoj umetnička skulpturalnost susreće nemačku preciznost. “U ime celog dizajn tima, jako smo ponosni što primamo ovu nagradu.” – rekao je Mark Adams, podpredsednik za dizajn GM Europe. “Posebna je čast primiti ovu nagradu od međunarodnog žirija sastavljenog od dizajnera izvan automobilske industrije. To potvrđuje da je Opel na pravom putu ponude odvažnog, dinamičnog stila.”

Insignia, limuzina srednje veličine, imenovana je Evropskim automobilom 2009. godine od strane međunarodnog žirija evropskih novinara i osvojila je brojne druge nagrade, uključujući Autobestov DESIGNBEST kao i Executive Car of the Year britanskog časopisa Fleet Magazine.

“Red dot” nagrade su do sada dobijale mnoge kompanije poznate po njihovom inovativnom dizajnu, uključujući Apple, Nokia – i Opel. Tri druga Opel modela - GT, Astra GTC, Astra G iz 1998 već su bili dobitnici i mogu se naći u godišnjacima „red dot design“ koji se čuvaju u muzeju Centra u nemačkom gradu Essenu. Prošle je godine četvrti model, konceptni automobil Flextreme, osvojio nagradu „red dot“ dizajnerskog centra u Singapuru za konceptni dizajn.

Ove godine, oko 1400 kompanija iz 49 zemalja prijavilo je 3231 rad u konkurenciji za toliko priželjkivanu nagradu „red dot“. “Međunarodni renomirani stručni žiri imao je izuzetno težak posao ove godine zbog velikog broja prijavljenih radova”, rekao je Jan Sötebeer- stariji voditelj projekta za red dot . “U ime celog žirija želeo bih da prenesem naše iskrene čestitke Opel-u”.

Do sada osvojene nagrade
1. Car of the Year European COTY Internacionalni žiri 2009
2. DESIGNBEST 2009 AUTOBEST Internacionalni žiri 2009
3. Red dot design award red dot Nemačka 2009
4. Fleet Car of the Year Der Firmenwagen Austrija 2009
5. Auto der Vernunft Super Illu/Guter Rat Nemačka 2009
6. Klaxon Award Klaxon Rusija 2009
7. CROAUTO Croatian Car of the Year Auto Club Hrvatska 2009
8. AutoVot Automarket Rumunija 2009
9. Best Car Auto Motor si Sport Rumunija 2009
10. Aurel Persu Auto Mondial Rumunija 2009
11. Executive Car of the Year Topgear. Amerika 2008
12. Editor’s Choice Award Fleet World Amerika 2008

No comments: