Monday, March 2, 2009

Spisak firmi za reciklažu automobila biće objavljen danas

Pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vesić najavio je da će spisak preduzeća koja će biti angažovana za reciklažu starih automobila biti objavljen danas.

Presovane olupine automobila na otpadu u naselju Železnik


Vesić je u izjavi za agenciju Tanjug objasnio da će Ministarstvo objaviti uslove koje ovlašćeni operateri za reciklažu starih vozila moraju da ispunjavaju i da će biti priložen spisak preduzeća koja će u narednom periodu moći da budu angažovana na tom poslu.

On je istakao da je prvi kriterijum za dobijanje saglasnosti Ministarstva dokaz firme da je ovlašćena za reciklažu otpadnog metala, budući da Agencija za privredne registre nema posebnu šifru za delatnost reciklaže automobila.

Prema njegovim rečima, ta preduzeća će rasklopiti automobile na licu mesta i reciklirati metalne delove koji čine 80 odsto vozila.

Budući operateri biće raspoređeni na teritoriji cele Srbije, tako da će građani svoje stare automobile moći da predaju u najbližem centru za reciklažu, naveo je Vesić i dodao da će u centrima biti izdavane i potvrde na osnovu kojih mogu biti ostvarene određene pogodnosti prilikom kupovine novog automobila.

Pored deset operatera, u reciklažu će biti uključeni i svi oni koji se bave obradom drugih komponenti izdvojenih iz automobila. Na taj način, u akciju će biti uključeni i svi oni koji se bave reciklažom akumulatora, preradom otpadnih ulja, antifriza, stakla, plastike i svega onoga što čini jedan automobil.

Realizacija akcije biće pod kontrolom Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine i resornog ministarstva, napomenuo je Vesić i dodao da je ovaj projekat veliki napredak i predstavlja početak sistemskog rešenja čiji je cilj očuvanje prirodnih resursa, ali i zapošljavanje određenog broj građana.

Neadekvatno odlaganje materijala od kojih su vozila sačinjena, posebno fluida – otpadnih i hidrauličnih ulja, akumulatorskih kiselina i antifriza, u velikoj meri utiče na zagađenje zemljišta, vode i vazduha.

No comments: