Thursday, November 6, 2008

Porsche smanjuje proizvodnju

Nemački proizvođač luksuznih vozila “Porše” najavio je da će u decembru i januaru smanjiti proizvodnju zbog globalne ekonomske krize koja uzima danak i na tžištu skupih automobila.

Predstavnik kompanije je izjavio da će redovno zatvaranje fabrika tokom Božićnih praznika zbog krize biti produženo tri dana - od 22. decembra do 9. januara.

Kompanija je upozorila da će 2009. biti godina izazova ukoliko globalno automobilsko tržište nastavi da “posrće” i najavila da bi zbog toga moglo doći do daljeg smanjivanja proizvodnje.

“Porše” je u oktobru objavio prihod od 7,5 milijardi evra, ostvaren prodajom 98.000 vozila u svetu u 12-mesečnom periodu okončanom 31. jula.

Nemački proizvođač sportskih vozila trenutno vodi bitku za preuzimanje većinske kontrole nad “Folksvagenom”.

“Porše” je krajem oktobra objavio da kontroliše 74,1 odsto “Folksvagena”, pošto je kupio 42,6 procenata njegovih običnih deonica i 31,5 procenata akcija s prvom preče kupovine.

Kompanija je saopštila da je njen cilj da poveća udeo u “Folksvagenu” na preko 50 odsto običnih akcija do kraja godine, “pod uslovom da to dozvoljavaju ekonomski uslovi”.

Nemačka pokrajina Donja Saksonija poseduje 20 odsto akcija u “Folksvagenu”, a predsednik njene vlade Kristijan Vulf izjavio je za “Bild am Zontag” da će regionalna uprava koristiti svoje pravo “manjinske blokade” u borbi protiv planiranog preuzimanja “Folksvagena.”

No comments: