Monday, November 10, 2008

Zlatni volan 2008: Ibiza, Golf, Superb, Q5, BMW 1 Coupe i Bluetec

Zlatni volan 2008:  Ibiza, Golf, Superb, Q5, BMW 1 Coupe i Bluetec

Po 33. put nedeljnik "Bild am Sonntag" sproveo je anketu Goldenes Lenkrad - Zlatni volan. Na svečanom proglašenju, održanom 5. novembra u Berlinu, objavljeni su rezultati u šest različitih kategorija...


U kategoriji malih automobila biralo se između devet modela, a zahvaljujući glasovima čitalaca časopisa "Bild am Sonntag", pet modela se pojavilo u velikom finalu. Tokom testiranja automobila, test vozači ocenjivali su snagu motora i vozne osobine, zatim komfor, dizajn i ergonomiju. Na kraju je "porota" ocenjivala bezbednost, emisiju štetnih materija i opremu. Testiranje je održano na test stazi Balocco, u Italiji. Slične analize sprovedene su i u ostalim kategorijama, a u žiriju su bili velika imena svetskog auto sporta: Walter Röhrl, Jutta Kleinschmidt, Klaus Ludwig i Hans Joachim Stuck.

Prvo mesto među malim autmobilima osvojila je Seat Ibiza, ispred Ford Fieste i Alfe MiTo. Kategoriju kompaktnih modela osvojio je Volkswagen Golf VI, ispred Lancia Delte i Nissan Tilde. Škoda Superb je uspela ispred Jaguara XF i Opel Insignie u kategoriji srednje klase. Pobednik u klasi SUV je Audi Q5, ispred BMW-a X6 i Mercedes-Benz GLK. Za najkvalitetniji kupe izabran je BMW 1 coupe, ispred Volkswagen Scirocca i Mercedes-Benz CLC.

Nagradu "Zeleni volan" osvojio je Mercedes-Benz, za svoj sistem Bluetec, koji je od ove godine dostupan i na evropskom tržištu.

Goran Sarić - Automagazin

No comments: