Friday, February 20, 2009

Euro NCAP - Toyota iQ i Avensis ocenjeni sa 5 zvezdica

Euro NCAP - Toyota iQ i Avensis ocenjeni sa 5 zvezdica

Euro NCAP je predstavio novi program ocenjivanja u cilju preciznije procene ukupnih bezbednosnih performansi testiranog vozila. Tri dodeljivana priznanja posle testa na sudar zamenjena su jednim koji se fokusira na ukupne performanse vozila koje se tiču bezbednosti...


Do sada su se Toyota modeli uvek dobro pokazivali na Euro NCAP individualnoj proceni bezbednosti, pružanjem dobrog, uravnoteženog ukupnog učinka. Novi Avensis i iQ su pojačali ovaj trend dobivši 5 zvezdica po tek ustanovljenom programu ocenjivanja bezbednosti 2009 Euro NCAP.

Novi program ocenjivanja Euro NCAP zasniva se na ukupnoj vrednosti rezultata kombinovanjem rezultata procene zaštite odraslih (50%), dece (20%) i pešaka (20%) sa raspoloživim elementima podrške vozaču (10%). Minimalni rezultat od 70% ukupnog rezultata je neophodno da se postigne rejting sa 5 zvezdica.

Euro NCAP - Toyota iQ i Avensis ocenjeni sa 5 zvezdica

Ovo je prvi put da su naprave za pomoć vozaču kao što je kontrola stabilnosti vozila (Vehicle Stability Control) ili prilagodljivi graničnik brzine (Adjustable Speed Limiter) uzeti u obzir od strane Euro NCAP sistema ocenjivanja. Da bi se kvalifikovale za uključenje u procenu, naprave moraju biti montirane kao standard u 85% serije modela EU 27 2009.

Novi ukupni vrednosni rezultat automobila Avensis od 81% označava nove Toyotine sveobuhvatne nivoe tehnologije aktivne i pasivne bezbednosti, koja uključuje sistem pred udar (Pre-crash System), prilagodljivu kontrolu vožnje (Adaptive Cruise Control), pomoć pri zadržavanju u traci (Lane Keep Assist) i upozorenje pred isključenje iz trake (Lane Departure Warning).

Euro NCAP - Toyota iQ i Avensis ocenjeni sa 5 zvezdica

Uprkos svojim izvanrednim dimenzijama pogodnim za gradske uslove, za iQ nema kompromisa na polju aktivne i pasivne bezbednosti, i postigao je neverovatan ukupni vrednosni rezultat od 79%. Svaka od osobina koje iQ poseduje, standardna su oprema koja uključuje 9 airbag-ova sa airbag štit zavesom kod zadnjeg stakla - prvi put u svetu predstavljena na ovom vozilu, sistemom kočenja ABS (Anti-lock Brakes), elektronskom distribucijom snage kočenja – EBD (Electronic Brakeforce Distribution), kontrolom stabilnosti vozila – VSC (Vehicle Stability Control) i kontrolom vuče – TRC (Traction Control).

Toyota Srbija PR

No comments: