Monday, February 23, 2009

Posle 25. godina, Volkswagen u Nemačkoj zaustavio proizvodnju

Posle 25. godina, Volkswagen u Nemačkoj zaustavio proizvodnju

Najveća evropska automobilska kompanija, Volkswagen, danas je, prvi put posle 25 godina, uvela u svojim nemačkim pogonima ograničeni režim rada. Na određenim montažnim linijama proizvodnja će biti obustavljena do 1. marta...


U režimu ograničene proizvodnje trenutno rade pogoni u Wolfsburgu, Emdemu, Hannoveru, Zwickau i Drezdenu. Koncern time želi da izbegne gomilanje proizvoda za kojima trenutno ne postoji dovoljna potražanja. Uprava je saopštila da je tom merom pogođena 61.000 od 92.000 zaposlenih. Nemačkim propisima je firmama dopušten prelazak na skraćeno radno vreme u kriznim situacijama. Sa tim treba da se slože radnički savet preduzeća i Agencija za rad. Poslodavci za to vreme zaposlenima isplaćuju srazmerno manje plate, a deo pokrivaju agencije za rad. Firme mogu da skraćeno rade najduže 18 meseci.

Posle 25. godina, Volkswagen u Nemačkoj zaustavio proizvodnju

Podsetimo, proizvodni pogon Volkswagena u Bratislavi prošle nedelje obustavio je proizvodnju na 7 dana. Proizvodni pogoni, u kojima je zaposleno 7.500 osoba, gde se proizvode Volkswagen Touareg, Audi Q7 i Porsche Cayenne, startovaće sa radom sutra. Od danas je proizvodnja privremeno obustavljena i u fabrici Audija, koji pripada Volkswagenu, u mađarskom gradu Đeru. Tamo su proizvodne trake već vile zaustavljene - od sredine decembra do sredine januara.

Goran Sarić - Automagazin

No comments: