Wednesday, February 25, 2009

Fiat Auto ima novi motor: 1.7 Turbo

Fiat Auto ima novi motor: 1.7 Turbo

Grupacija Fiat Auti ove godine želi da pokaže da nije samo "stručnjak" za sjajan dizajn, već i za kvalitetn motore. Kandidat za titulu International Engine of the Year, ove godine biće novi turbo benzinski motor iz Fiat Powertrain Technologies...


Alfa Romeo i Lancia predstaviće novi motor na predstojećem sajmu automobila u Parizu. Agregat ima zapreminu od 1742 cm3 i nosi oznaku 1.8 Di Turbo Jet ili 1.75 l Turbo ili 1.8 TBi, u zavisnosti od toga u koji se model i marku ugrađuje (Fiat, Alfa Romeo ili Lancia). Motor je namenjen za nove modele Alfa Romea, Lancie ili Fiata, i poseduje sistem za varijabilno vreme otvaranja izduvnih ventila, direktno ubrizgavanje goriva pod visokim pritiskom, turbo punjač i menadžment motora, koji će radikalno samnjiti vreme reakcije turbine. Pritisak ubrizgavanja goriva u cilindar iznosi 150 Bara, a benzin se u cilindar "plasira" preko brizgaljki sa sedam rupa. Visok kompresioni odnos (9,1:1)

Osnovni paramteri izgledaju veoma optimistično. Maksimalna snaga od 200 KS dostupna je već pri 5.500 o/min i ostaje konstantna sve do 5.500 o/min. Maksimalni obrtni moment od 320 Nm dostupan je već pri 1.400 o/min. U Ženevi će isti agregat, ali sa snagom od 230 KS biti prikazan u Lafa Romeu MiTo. Alfa Romeo (159 i Brera) biće standardno u ponudi sa šestostepenim manuelnim menjačem, dok će Lancia biti dostupna sa šestostepenim automatskim prenosom.

Goran Sarić - Automagazin

No comments: