Thursday, July 31, 2008

Neste Oil Rally Finland 2008 - Show može da počne!

WRC - Neste Oil Rally Finland 2008 - Show može da počne!

Svi se slažu u jednom: ovakvih relija bi trebalo biti više. Reli "1000 jezera", pored Švedske, je najbrži reli u šampionatu sveta sa brojnim skakaonicama. Brzine su uglavnom trocifrene brojke, tako da će pobediti pametan izbor putanje, čelični nervi i hladna glava...

WRC - Neste Oil Rally Finland 2008 - Show može da počne!

U Finskoj ne može pobediti bilo ko. Da bi pobedio na ovom reliju, vozač mora nekoliko puta završiti ovo napeto takmičenje i tako ući u "klub vozača idealne putanje". "Da, poznajem brzinske ispite veoma dobro, ali to ne znači da neću popustiti u koncentraciji. Verujte mi, nije baš prijatno u bolidu kada pri extremno visokim brzinama letite bokom kroz vazduh." govori Mikko Hirvonen, vozac Forda. Njegov timski kolega, Matti Latvala, se, takođe, slaže da će onaj ko bude imao najbolju putanju i pobediti: "Znate, brzine su izuzetno visoke, tako da i najmanju grešku možete skupo platiti. Ponekad pomislite da je putanja idealna, ali pošto su krivine "slepe", često shvatite da ste napravili grešku i prinuđeni ste da kočite tamo gde se to, obično, ne radi. Ovde će do izražaja doći vozači koji imaju najprecizniju i najtačniju putanju kretanja." Tehnika vožnje na Finskom reliju je zaista specifična. Velika brzina dolaska pred krivinu, isprovocirati bolid pre krivine da prokliza, iskoristiti proklizavanje za smanjenje brzine, i na kraju pod "punim gasom" proći krivinu.

WRC - Neste Oil Rally Finland 2008 - Show može da počne!

Ovogodišnje izdanje Finland relija sačinjeno je od 24 brzinska ispita ukupne dužine 340,42 kilometra, dok ukupna dužina relija, uključujući i vezne etape, iznosi 1.461,58 kilometar. Brzinski ispiti podeljeni su na četiri dnevne etape: 1 – 10 – 10 – 3. Najkraći brzinski ispit očekivano je superspecijal "Killeri", dužine 2,06 kilometara, koji je u programu večeras i sutra uveće. Najduži brzinski ispit u programu je u nedelju, BI 22 "Lankamaa" i njegova dužina iznosi 23,09 kilometara. Finski reli može se pohvaliti izuzetno kvalitetnom startnom listom: 21 bolid specifikacije WRC, 17 juniorskih posada, među kojima je i naš Miloš Komljenović, 18 posada u konkurenciji šampionata sveta produkcijksih automobila. Ukupno, 109 posada.

WRC - Neste Oil Rally Finland 2008 - Show može da počne!

Goran Sarić - Automagazin

No comments: