Monday, July 28, 2008

Zastava i Fiat - konačno potpisivanje?

Pregovori o bitnim elementima ugovora o zajedničkom ulaganju sa italijanskim „Fiatom” suštinski su završeni i dogovor je postignut, ostalo je samo da tehničko-pravni timovi do četvrtka finalizuju posao i da ugovor bude spreman za potpisivanje, izjavio je juče državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

On nije mogao da navede tačan datum kada će ugovor biti potpisan, jer će to zavisiti od toga kada će visoki zvaničnici Srbije i Italije moći da prisustvuju tom činu. „Ono što je bitno jeste da je dogovor oko najbitnijih elemenata postignut. Ugovorena su ulaganja od oko 800 miliona evra i kapacitet fabrike od oko 300.000 automobila. Vlasništvo će biti definisano tako što će 30 odsto imati Republika Srbija a 70 odsto ’Fiat‘”, rekao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, ugovor će predvideti i velika ulaganja u Kragujevac, koji će imati status slobodne carinske zone, a biće i velikih ulaganja u infrastrukturu, u autoput Kragujevac – Batočina, u deo železničkog koloseka ka Lapovu, u gasnu i elektroenergetsku infrastrukturu, obilaznicu oko Kragujevca...

Ćirić je naveo i da se može očekivati da se ugovor može naći na sednici Vlade u naredni četvrtak i ponovio da će od mogućnosti prisustvovanja zvaničnika zavisiti datum potpisivanja. „Očekuje se da potpisivanju prisustvuje i predsednik Srbije Boris Tadić, predsednik „Fiata” Serđo Markione i ostali visoki zvaničnici Italije”, kazao je Ćirić.

On nije mogao ni da precizira gde će ugovor biti potpisan, da li u Beogradu ili Kragujevcu, napomenuvši da je to više protokolarna stvar.

Vlada Srbije i „Fiat” Memorandum o zajedničkom ulaganju u kragujevačku „Zastavu” potpisali su 30. aprila.

Izvor: www.politika.co.yu

No comments: