Monday, July 28, 2008

Porsche progutao VW

Evropska komisija je dala zeleno svetlo „Poršeu" da preuzme Volkswagen

Evropska komisija je dala zeleno svetlo „Poršeu“ da preuzme Volkswagen, pošto je došla do zaključka da to neće imati značajniji uticaj na privrednu konkurenciju u Evropskoj uniji.

Naime, Porsche može da poveća svoj udeo u VW sa sadašnjih 31% na više od 50%, čime stiče odlučujuću većinu prilikom glasanja. Kupovina „Folksvagenovih“ akcija koštaće ga oko 10 milijardi evra, a procenjuje se da će proces biti obavljen do jeseni.

Porsche je još 2005. postao vlasnik jedne petine „Folksvagena“ i time učvrstio međusobne odnose dva proizvođača automobila. Najbliža saradnja je ostvarena po pitanju zajedničke platforme i proizvodnje tri automobila – Porsche Cayenne, Audi Q7 i Volkswagen Touareg.

Postepeno je Porsche postao najveći akcionar. Drugi akcionar po veličini je nemačka pokrajina Donja Saksonija, koja je trebalo da bude svojevrsna garancija da VW neće preuzeti neka druga firma.

Inače, u Nemačkoj je 48 godina bio na snazi zakon koji je imao zadatak da spreči upravo takvo preuzimanje - Evropski sud pravde je u oktobru prošle godine doneo odluku da on nije u skladu sa zakonima Evropske unije.

No comments: