Tuesday, July 29, 2008

Q7 pregazio Fiat 500

Da li je bezbedniji mali auto sa više zvezdica ili veliki sa manje?

Mogu li se direktno upoređivati ocene bezbednosti među automobilima različitih kategorija? Naravno da ne, jer su zakoni fizike neumoljivi.

Ipak, kao što je slavni naučnik rekao, sve je relativno, pa je moguće da ćete biti bezbedniji u malom autu sa odlično definisanim deformacionim zonama i šest vazdušnih jastuka nego u terencu teškom dve i po tone, ali samo u specifičnim slučajevima.

Pri upoređivanju bezbednosti dva vozila treba uzeti u obzir toliko faktora i različitih scenarija udesa, da se ovaj zadatak pretvara u pravu agoniju.

Da bi konkretizovali tu problematiku, u nemačkom auto klubu ADAC su odlučili sa suprotstave Audi Q7 i Fiat 500. Nepravedna borba, reći ćete odmah i biti apsolutno u pravu. Međutim, do sada ste i sami verovatno shvatili da u životu nema pravde …

Sudar džina i patuljka je u saobraćaju sasvim realan, pa nećemo više filozofirati. Lutke su spakovana u svoja sedišta, pojasevi vezani, sajle zakačene i dugme je pritisnuto.

Silovit čeoni sudar, pri čemu su se oba vozila kretala brzinom od 56 km/h, rezultovao je minornim povredama putnika u “Audiju” i po život opasnim u “Fijatu”.

Ništa čudno, čista fizika. Audi Q7 je težak skoro dve i po tone, a Fiat 500 samo tonu.

No comments: