Monday, November 24, 2008

Porsche Panamera - prve fotografije i informacije

Porsche Panamera - prve fotografije i informacije

Novi menadžerski sportsko-luksuzni sedan se neočekivano predstavio odmah posle inovativnog Boxtera i Caymana, i nedugo posle potvrde proizvodnje dizelske verzije Cayenne. Jedna od najočekivanijih ovogodišnjih novina iz Porsche porodice, imena Panamera, polako se otkriva...

Porsche Panamera - prve fotografije i informacije

Već tokom jučerašnjeg dana na internetu su počele da struje oficijalne fotografije novog četvorovratnog Porschea. Prve informacije govore nam da je u pitanju automobil meri4,97 metara dužine, koji bi se u Volkswagen "hijerarhiji" smestio između modela A6 i A8/S8. Širina automobila iznosi 1,93 metra, dok je visina od 142 centtimetra na nivou Audija S8. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2,92 metra, dok je koeficijent otpora vazduha 0,29. Posle Cayenne-a, model Panamera je drugi model Porschea, koji ima agregat smešten napred. Snaga se prenosi na zadnje točkove, dok će modeli sa snažnijim agregatima imati pogon na sve točkove.

Porsche Panamera - prve fotografije i informacije

Osnovnu motorizaciju Porsche Panamere činiće 6-cilindrični 3,6-litarski FSI agregat snage 300 konjskih snaga. Porsche Panamera S dobiće osmocilindrični 4.8-litarski motor, dok će Panamera Turbo biti opremljena njegovom turbo izvedbom snage 500 KS. Govori se još i o vazdušnom ogibljenju i menjaču sa duplim kvačilom PDK. O turbodizel motoru se još uvek ne govori, dok je hibridna verzija potvrđena, ali samo za američko tržište.

Porsche Panamera - prve fotografije i informacije

Produkcija Porsche Panamere u Lipsku počinje krajem godine, a svetska premijera zakazana je za ženevski sajam automobila, sledeće godine. Prodaja počinje polovinom 2009. godine, a cena će se kretati od 80.000 do 125.000 Eura. Trećina proizvodnje planirana je za američko tržište, a očekivana godišnja produkcija kreće se oko 20.000 jedinica.

Goran Sarić - Automagazin

No comments: