Saturday, November 22, 2008

Predstavljena nova Mazda 3

Predstavljena nova Mazda 3

Druga genearija Mazde 3 oficijalno je predstavljena na sajmu automobila u Los Angelesu, dok će evropska verzija biti predsavljena na sajmu u Bolonji. Nova generacija Mazde 3 ima težak zadatak da nadmaši veliki uspeh prethodnika...

Predstavljena nova Mazda 3

Prva generacija Mazde 3 za pet godina prodata je u 1,8 milion primeraka, što predstavlja skoro trećinu Mazdine ukupne prodaje u tom periodu. Isti model u navedenom periodu osvojio je preko 90 različitih nagrada.

Predstavljena nova Mazda 3

Glavne odlike novog modela su dinamičniji i agresivniji dizajn, koji je pod snažnim uticajem Mazde 6. Prilikom stvaranja ovog modela, posebna pažnja posvećena je unapređivanju voznih svojstava i smanjenju mase. Sa koseficijentom otpora vazduha od 0.29 (usisinici za vazduh su za 20% manji), Mazda 3 spada među vodeće u klasi.

Predstavljena nova Mazda 3

Za američko tržište pripremljena su dva benzinska motora, Osnovna motorizacija biće 2.0 MZR snage 149 KS pri 6.500 o/min. Maksimalni Obrtni moment ovog agregata je 183 Nm pri 4.300 o/min. Druga mogućnost je 2.5 MZR agregat, poreklom iz Mazde 6, koji razvija 168 KS pri 6.500 o/min i maksimalni Obrtni moment od 4.000 o/min. Oba agregata imaju razvod DOHC, sa 4 ventila po cilindru. Za slabiji motor standardna je petostepena manuelna transmisija, dok je za snažniji pripremljena 6-stepena. Alternativa uz oba motora je petostepeni automatski menjač Sport-AT.

Predstavljena nova Mazda 3

Ponuda motora za Evropu biće proširena sa dva turbodizel motora zapremine 2 i 2,2 litra. Evropska verzija Mazde 3 biće predstavljena 2 decembra na Bologna Motor Show-u.

Goran Sarić - Automagazin

No comments: