Tuesday, December 30, 2008

Audi Motorsport planovi za 2009

Audi Motorsport odeljenje će narednu sezonu i buduće aktivnosti temeljiti na tri osnovna pravca: Le Mans endurans šampionati, DTM i FIA GT3 takmičenje.

Audi Motorsport odeljenje nakon neverovatno uspešne sezone, najavljuje pojačavanje tempa, tako što će pored DTM i Le Mans takmičenja početi i sa aktivnom podrškom privatnim timovima u internalcionalnim i nacionalnim GT3 šampionatima.

Audi je na sajmovima tokom leta i jeseni ove godine već predstavio svoj novi model namenjen trkačkim stazama Audi R8 GT3, kome je dat zvanični naziv „Audi R8 LMS”.

Od naredne sezone, Audi će pokušati da ponudi mušterijama proizvod koji će biti pouzdan, konkurentan i cenovno prihvatljiv. Audi R8 LMS će biti pogovnjen atmosferskim V10 agregatom, koji razvija 500KS i biće dostupan privatnim timovima od jeseni 2009. po ceni od oko 262000 EUR + PDV.

Kako bi nastavili sa demonstracijom „ Vorsprung durch Technik” motoa, Audi će za novu sezonu pripremiti potpuno novi prototip - Audi R15 TDI. Novi prototip će imati čitav niz tehnoloških unapređenja kako bi se lakše suprotstavio novim protivnicima u sve popularnijim Le Mans takmičenjima. Novi prototip pokreće nova generacija trkačkog TDI agregata, koji ima manju težinu, dimenzije i proizvodi više snage.

Prvi testovi R15 TDI prototipa su zakazani za kraj ove godine, a javno predstavljanje je najavljeno neposredno pred početak ALMS 2009 sezone u martu mesecu. Takođe je najavljeno da će Audi Sport Team Joes nastupati sa tri R15 TDI prototipa na 24 časa Le Mans-a.

U narednoj sezoni najprestižnijeg takmičenja putničkih automobila, DTM, Audi će pokušati da postigne rekord osvajanjem tri uzastopne šampionske titule, u čemu bi trebalo da mu pomogne nova evolucija Audi A4 DTM autombila, koja nosi kodnu oznaku R14 plus.

No comments: