Sunday, December 14, 2008

Covini C6W




Covini C6W je debitovao 2004. na ženevskom sajmu i biće u proizvodnji sledeće godine.

COVINI C6W (skraćeno za Covini 6 Wheeler) je italijanski dvosed superautomobil sa dvoja vrata i otklonivom krovnom sekcijom.
Vozilo je prvi put začeto pre više od 30 godina od strane Feručija Kovinija ali je napušteno do kasnih 80-ih. Sa razvojem nove tehnologije hidro-pneumatske amortizacije, Covini je bio u stanju da dizajnira prednju sekciju sa četiri točka kako bi automobil mogao da se prilagodi različitim vozačkim uslovima, ali je projekat napušten zbog visokih razvojnih troškova.

Zatim je, u 2004., Covini prestavio svoj prvi kompletni prototip na sajmu u Ženevi, obećavši da će automobil biti u proizvodnji. Nažalost, od tog svog debija, ništa se nije čulo ili videlo o Coviniju C6W. To se sve menja najnovijom informacijom do koje je došao Auto Week a koja kaže da je superautomobil čudnog dizajna krenuo ka proizvodnji sledeće godine.

Koristi od sistema sa šest točkova su da je vozilo bezbedno i ako je jedna od prednjih guma probušena, da ima dodatan kapacitet kočenja zahvaljujući pojedinačnim kočnicama spreda kao i dvema pozadi, da ga je udobnije voziti i da je nadasve stabilniji.

Proizvodna verzija će imati isti Audijev V8 motor kao i prototip. Snaga bi trebalo da bude oko 380ks i 450Nm sa pogonom na zadnje točkove putem šestobrzinskog menjača. C6W ima čaličnu cevastu šasija sa pojačanjima od ugljeničnih vlakana i strukturalnih delova. Prednja četiri točka imaju 16 inča u prečniku, dok će zadnji imati 20 inča.

Covini tvrdi da C6W teži samo 1150kg i da može da dostigne maksimalnu brzinu od 300 km na čas.


No comments: