Thursday, December 11, 2008

GM-ovo PRIZNANJE!!!

General Motors je istupio sa nesvakidašnjom i neočekivanom izjavom gde priznaje da je „razočarao, a na trenutke i izdao“ svoje kupce tokom lobiranja za federalnu pomoć koja bi trebalo da održi kompaniju u životu sledećeg meseca.

Štampano priznanje označava oštar iskorak u odnosu na ranije GM-ove istupe pred javnošću, kada se pre samo nekoliko sedmica tražio način da se opravda zahtev pred Vladom SAD, sa tvrdnjama da je kreditna kriza potkopala poslovanje na takav način da čelnici to nisu mogli da predvide.
Priznanje je došlo u vreme kada se šef GM-a, Rick Wagoner, koji vodi kompaniju od 2000., suočava sa pritiscima da siđe sa pozicije dok GM potražuje 18 milijardi dolara iz federalnih fondova.
„Mada smo i dalje vodeći u prodaji u SAD, priznajemo da smo vas razočarali“, navodi se u priznanju. „U pojedinim trenucima smo zloupotrebili vaše poverenje dopuštajući da kvalitet naših proizvoda padne ispod standarda industrije, a dizajn postane neupečatljiv.“
Otvoreno, nepotpisano pismo naslovljeno sa „GM-ova obaveza prema američkom narodu“ je objavljeno u Automotive News magazinu koji je veoma uticajan i čitan među menadžerima, lobistima i čelnim ljudima u privredi.
U članku GM priznaje i druge strateške greške za koje su analitičari i kritičari procenili da su ubrzale pad.
„Umnožili smo dilersku mrežu do te mere da smo izgubili adekvatan fokus na srž američkog tržišta“, nastavlja se u priznanju. „Takođe smo stavili akcenat, što se game tiče, na pick-up kamionete i SUV vozila“
GM takođe navodi da je bio pogođen od strane „više sile“ koju nije mogao da kontroliše u vreme kada je pokušavao da završi započeto restruktuiranje.
„Uprkos brzom reagovanju da se redukuje planiran trošak od preko 20 milijardi, GM se našao u poziciji da zavisi od drugih, i došao u opasnost da u potpunosti ostane bez sredstava“, kaže se u izveštaju.
Propast GM-a će produbiti trenutnu recesiju i staviti milione zaposlenih pod znak pitanja. U GM-ovom članku se naglašava obećano restruktuiranje i namera da se dug prema poreskim obveznicima počne namirivati u 2011.
Portparol GM-a, Greg Martin je izjavio da je izveštaj namera kompanije da izrazi svoju obavezu prema javnosti.
„Verujemo da je bilo potrebno da na ovaj način izrazimo svoju obavezu direktno se obraćajući javnosti, pošto deo komentara koje su dali mediji nije u skladu sa trenutnim napretkom u transformaciji kompanije“, rekao je on.
Predsednik bankarskog komiteta u senatu, Christopher Dodd, Demokrata iz Connecticuta, koji je centralna figura u naporima da se pronađe najbolje finansijsko rešenje za posrnule automobilske gigante je izjavio da GM treba da zameni Wagonera.
Iz GM-a je stigla izjava da Wagoner ima podršku odbora kompanije.

No comments: