Thursday, December 18, 2008

Lightning GT pred rođenjem

Lightning GT je osnažen motorom lociranim na svakom točku.

NAKON svog debija na londonskom sajmu ove godine, britanski odgovor na Tesla Roadster, Lightning GT električni sportski automobil, će se naći u novoj etapi razvoja 2009.

Tim koji stoji iza ovog automobila je objavio da će proizvoditi dva prototipa do druge šetvrtine 2009. sa namerom da otpočnu sa prvim isporukama do rane 2010.

Informacije, u ovom trenutku, nisu obilne niti su specifikacije automobila finalizovane. U međuvremenu, kompanija iza projekta još uvek traži kapital od investitora i tačnu lokaciju za proizvodnju što znači da obećani datum isporuke može da bude i pomeren.

Neki detalji koje znamo su to da će električni motor sa nano-titanskom tehnologijom baterija imati 700ks što je dovoljno da automobil lansira do 100 km na čas za tačno 4 sekunde i za maksimalnu brzinu za oko 250 km na čas.

Električni pogonski sistem, nazvan Hi-Pa Drive, ima četiri permanentna magnenta motora na svakom točku. Sistem dozvoljava punu vučnu kontrolu i regenerativno kočenje na sva četiri točka nezavisno. Usled toga što se snaga razvija pojedinačno na svakom točku, nema diferencijala na Lightning sportskom automobilu.

Jedna od ključnih prednosti električnih vozila je to što imaju maksimalnu moguću snagu na točkovima pri svakoj brzini, za razliku od benzinskog pogona gde se maksimalna snaga postiže samo u rangu visokog obrtaja. Zvaničnici tvrde da punjenje baterija u roku od samo 10 minuta obezbeđuje 250 milja vožnje.



No comments: