Thursday, January 15, 2009

Audi LED tehnologija svetala

Tvorac Audi LED tehnologije, Dr. Wolfgang Huhn govori o novoj tehonologiji svetala.

Audi R8 je prvi model u gami automobila koji je dobio kompletna LED svetla (oborena i duga). Nakon primene LED tehnologije za izradu dnevnih svetala, Audi je odlučio da je pravo vreme za predstavljanje potpuno nove generacije svetala, koja će koristiti samo svetleće diode.

Prva LED svetla (specijalan tip svetlećih dioda izrađenih od poluprovodničkih materijala, koje prozvode usmerenu svetlost) predstavljaju trijumf ideje koju je pokrenuo Dr. Wolfgang Huhn, vođa razvoja odeljenja za osvetljenje i vidljivost: “Mnogo ljudi je ovaj razvoj inicijalno doživelo kao čist marketinški trik. Opet, oni koji su imali priliku videti ova svetla u akciji nisu samo impresionirani izvrsnom jačinom svetlosti koja je emitovana, već i homogenom ditribucijom, te bojom isijanog svetla”.

Kompletna priča je započeta na NAIAS salonu automobila u Detroitu 2003. godine kada je predstavljen Pikes Peak Quattro koncept kao osnova za model Q7 . Koncept je bio opremljen prvim svetlima za maglu sa svetlećim diodama visokih performansi.

Nakon toga je započeta proizvodnja A8 12-cilindričnog modela sa prvim dnevnim LED svetlima. Danas su ksenonska i LED svetla četiri puta energetski efikasnija u odnosu na halogena. Do 2018. godine ova srazmera će biti još nepovoljnija za halogena svetla, pa će LED tehnologija biti oko 8 puta efikasnija.

Vozači u većini evropskih zemalja uključujući Italiju, Dansku, Finsku, Estoniju i Švedsku imaju obavezu da koriste svetla tokom dana (obaveza za sve zemlje EU od 11. maja 2011. godine). Rezultat je da jedno vozilo sa konvencionalnim prednjim, zadnjim i svetlima za osvetljenje tablica troši oko 200W – koje alternator mora konstantno da generiše.

U svrhu poređenja, samo 15W je neophodno za moderna LED svetla koja koristi Audi A4, a ona obezbeđuju bolju uočljivost vozila drugim učesnicima u saobraćaju. Sve u svemu, ušteda iznosi oko 0,2 litra goriva na 100 km i oko 4 grama CO2 po kilometru.

Prosečna komercijalna efikasnost nove generacije LED svetala iznosi i do 100 lm/W (intenzitet svetla meren u lumenima po 1 W), što je više od doskora nenadmašnih ksenona, koja iznosi 80 lm/W.

“Digitalno svetlo” može biti elektronski preciznije usklađeno sa trenutnim potrebama vozača. Audi razvojni tim je ubeđen da će naredne generacija svetala reagovati na vremenske uslove, brzinu vozila, rastojanje od drugog vozila i potencijalno opasne objekte.

Huhn je zaključio: “Stremimo ka cilju koji bi omogućio kreiranje inteligentnih svetala, koja bi mogla da misle i anticipiraju, a sve u interesu poboljšanja vozačeve sigurnosti i komfora.

Na primer, već postoje svetla u razvojnoj fazi koja će omogućiti vozaču da se kreće noću sa uključenim “dugim” svetlima bez zaslepljivanja drugih učesnika u saobraćaju. Ovo je moguće zahvaljujući varijabilnoj distribuciji svetlosti. Radi se o elektronskom sistemu koji kontinuirano izračuvana distancu do vozila koja se približavaju kako bi obezbedio idealnu osvetljenosti puta u svakom trenutku – bez iritiranja drugih”.

No comments: