Monday, January 12, 2009

Nova E klasa – zvanično!

Konačno je i zvanično predstavljen novi Mercedes E klase

Konačno je i zvanično predstavljen Mercedes E klase, mada smo i do sada mogli videti sijaset špijunskih i „špijunskih“ fotografija.

Veo tajne je skinut u Detroitu i to na zatvorenoj promociji, dok će Evropljani imati priliku da je vide uživo na salonu automobila u Ženevi koji se održava u martu.

Pozabavimo se sada dizajnom najnovijeg „Mercedesa“. Zli jezici bi rekli: „Spreda Lexus, pozadi Hyundai (Sonata)“.

Međutim, mi to nećemo reći, pošto svaki auto mnogo drugačije izgleda uživo u odnosu na sliku.

Ipak, prednji kraj bode oči. Pritom treba naglasiti da se „njuška“ donekle razlikuje u zavisnosti od paketa opreme – ispod farova su ili LED svetla ili duple klasične maglenke.

Ni pozadi svi primerci neće biti isti, pošto su u ponudi ovalni i trapezoidni završeci izduva.

Nemci kažu da je kabina izrađena od kvalitetnijih materijala, kao i da je komfornija u odnosu na prethodnu generaciju.

Što se tiče vazdušnih jastuka, tu se nalazi minimum sedam komada, a u bogatijim paketima opreme i više.

Sigurnosni pojasevi sa zatezačima i limiterima sile zatezanja se podrazumevaju, što važi i za aktivne naslone za glavu, ISOFIX pripremu za dečje sedište …

Ni pešaci nisu zaboravljeni, pa će se u slučaju sudara zadnji deo haube podići za 50 mm, kako glava ne bi udarila u tvrde delove u motorskom prostoru.

Karoserija je kruća za 30% u odnosu na prethodnika, duža za 12 mm (4.868 mm), šira 32 mm (1.854 mm) i niža za 13 mm (1.470 mm).

Međuosovinsko rastojanje je veće za 20 mm (2.874 mm).

Motorizacija je unapređena, pa kupci na raspolaganju imaju dizel verzije E200 CDI (136 KS), E220 CDI (170 KS), E250 CDI (204 KS i 500 Nm) i E350 CDI (231 KS), kao i benzince E200 CGI (184 KS), E250 CGI (204 KS i 310 Nm), E350 CGI (292 KS) i E500 (388 KS). Naknadno stiže i E63 AMG sa 525 KS.

Naravno, ne smemo zaboraviti ni pravu vojsku elektronskih sistema za unapređenje bezbednosti, kao što su Attention Assist (registruje umor vozača i upozorava ga u slučaju potrebe), Blind Spot Assist (nadzor mrtvog ugla), Lane Departure (upozorava kada napuštate traku bez davanja migavca), Night View (pomoć pri noćnoj vožnji, prepoznaje pešake i upozorava vozača), Adaptive Main Beam Assist (adaptivni farovi) …

No comments: