Monday, January 26, 2009

FIAT GROUP, CHRYSLER LLC i CERBERUS CAPITAL MANAGEMENT L.P. NAJAVLJUJU PLANOVE ZA OSNIVANJE GLOBALNOG STRATESKOG SAVEZA



Fiat S.p.A., Chrysler LLC (Chrysler) i Cerberus Capital Management L.P., vecinski vlasnik privatnog kapitala kompanije Chrysler LLC, objavili su danas potpisivanje resenja o sporazumu o osnivanju globalnog strateskog saveza.

Savez, koji treba da bude kljucni element Chrysler-ovog plana za odrzivost razvoja, obezbedice Chrysler-u pristup konkurentnim platformama vozila sa niskom potrosnjom goriva, pogonskim grupama i komponentama koje ce se proizvoditi u proizvodnim pogonima kompanije Chrysler. Fiat ce obezbediti distribuciju na trzistima kljucnim za razvoj, kao i sustinske prilike za ustedu troskova. Osim toga, Fiat ce obezbediti usluge menadzmenta kao podrsku Chrysler-ovom sprovodjenju plana za odrzivost razvoja za potrebe Trezora SAD-a. Fiat se pokazao uspesnim u sprovodjenju restruktuiranja sopstvenih redova tokom proteklih nekoliko godina. Savez ce dozvoliti kompanijama Fiat Group i Chrysler da medjusobno koriste prednosti svojih distributivnih mreza i u potpunosti optimizuju svoju proizvodnju i globalnu bazu snabdevaca.

Predlozeni savez ce se pridrzavati uslova i odredbi Trezora SAD-a koji finansira kompaniju Chrysler. Na osnovu ugovaora o pozajmici Trezora SAD-a, od svakog potpisnika se zahteva da doprinese Chryslerovom naporu za restruktuiranje koji podrazumeva sledece: zajmodavca, zaposlene, sindikat zaposlenih u auto-industriji (UAW), distributere, dobavljace i finansijske usluge Chrysler Financial. Ovakvi koraci ce uveliko doprineti Chrysler-ovom dugorocnom planu za odrzivost razvoja. Ispunjavanje obaveza ovog saveza zavisi od predanosti i odobrenja regulativnih tela, ukljucujuci i Trezor SAD-a.

Smatra se da je doprinos kompanije Fiat Group ovom savezu od strateske vrednosti i da treba da podrazumeva sledece: deljenje proizvoda i platforme, ukljucivanje gradskih i kompaktnih segmentnih vozila, kako bi se prosirio Chrysler-ov trenutni portfolio vozila; deljenje tehnologije, ukljucujuci i pogonske grupe, tehnologiju za nisku potrosnju goriva i smanjenje zagadjenja zivotne sredine, kao i pristup dodatnim trzistima, ukljucujuci i distribuciju Chryslerovih vozila na trzistima van Severne Amerike. Fiat ce dobiti pocetni udeo u vlasnistvu Chryslera od 35%. Savez ne smatra da Fiat treba da investira gotovinu u kompaniju Chrysler ili da je u obavezi da finansira Chrysler ubuduce.

Tim povodom, predsednik kompanije Fiat Group, Serdjo Markione, je izjavio : „Ovakva inicijativa predstavlja kljucnu prekretnicu u brzoj promeni izgleda sektora automobilske industrije i potvrdjuje predanost kompanija Fiat i Chrysler i njihovu nameru da i nadalje igraju glavnu ulogu u ovom globalnom procesu. Ugovor ce obema kompanijama pruziti priliku da ostvare uspeh na najrelevantnijim automobilskim trzistima sa inovativnim proizvodima koji ne zagadjuju zivotnu sredinu, polje na kome se Fiat istice kao svetski lider dok korist dobijaju od dodatnih zajednickih podela troskova, izjavio je Morikone.

„Partnerstvo Chrysler-Fiat je odlican potez jer pravi potencijal za mocnog novog globalnog konkurenta, koji kompaniji Chrysler pruza brojne strateske prednosti, ukljucujuci pristup proizvodima koji odgovaraju nasem sadasnjem portfoliju, distributivnu mrezu van Severne Amerike, ustedu troskova dizajniranja, inzenjeringa, proizvodnje, kupovine i prodaje i marketinga“, rekao je Bob Nardeli, predsednik i generalni director kompanije Chrysler LLC.

Nardeli je dodao da ce ova transakcija omoguciti kompaniji Chrysler da ponudi siru konkurentnu liniju proizvoda svim distributerima i klijentima, koji zadovoljavaju standarde emisije gasova i ustede u potrosnji goriva, istovremeno zadovoljavajuci uslove koje diktira Vladin zajam. „Partnerski odnos ce obezbediti povracaj ulaganja americkim poreskim obveznicima tako sto ce obezbediti dugorocan odrziv razvoj Chrysler-ovih brendova na trzistu, zadrzavajuci buduci razvoj proizvoda i tehnologije u nasoj zemlji i gradeci obnovljeno poverenje korisnika, zadrzavsi poslove u Americi“, istakao je Nardeli.

No comments: