Monday, January 12, 2009

Formula 1 - Ferrari predstavio F60 + tehnički detalji

Formula 1 - Ferrari predstavio F60 + tehnički detalji

Italijanski tim Scuderia Ferrari Marlboro danas je predstavio svoj novi bolid za sezonu 2009, imena F60. Oznaka bolida simbolično je izabrana, i podseća nas da je Ferrari učesnik u svih 60 šampionata sveta u Formuli 1 u istoriji. Kompletan projekat nosi ime 660 i reprezentuje interpretaciju Scuderie koja se tiče novih pravila i novih elemenata...

Formula 1 - Ferrari predstavio F60 + tehnički detalji

Projekat novog bolida startovao je sa osnivanjem posebne radne grupe, koja je u saradnji sa Svetskom Auto Federacijom pripremila razvoj bolida za nova pravila. Fanovi Formule 1 veoma lako će prepoznati novi bolid za sezonu 2009, jer je opremljen aerdinamičnim paketom koji je razvijan prema novim regulativama. Potpuno novi su prendji i zadnji spojler, novi retrovizori, a aerodinamička krilca su prema novim pravilima uklonjena. Izmenjeno je i vešanje bolida, kao i cela distribucija njegove mase. I Ferrari u 2009. godini dolazi nam sa sistemom KERS (Kinetic Energy Recovery System), koji je razvijen u saradnji sa kompanijom Magneti Marelli.

Formula 1 - Ferrari predstavio F60 + tehnički detalji

Posebnost u razviju predstavljao je i faktor povratka slik pneumatika, koje u Formuli 1 nisu bile celu deceniju. U skladu sa optimizacijom aeridinamičke efektivnosti, redizanjniran je kompletan menjač. Ferrari na raspolaganju ima i potpuno novi kočioni sistem marke Brembo. Izmene je pretrpeo i agregat, koji će ove sezone biti još pouzdaniji, a za 17 trka moći će da se zameni osam agregata. Maksimalan broj obrtaja agregata iznosi 18 000 o/min. Očekuje se da će svaki motor izdržati oko 2 500 kilometara.

Tehnički parametri bolida Ferrari F60:

Karbonska šestougaona struktura
Poluautomatska sekvencijalna transmisija sa sedam stepeni prenosa I plus stepen rikverc
Ventilirani karbonski Brembo diskovi
Nezavisno oslanjanje
Masa sa vodom, mazivom i pilotom iznosi 605 kilograma
BBS felne, 13 inča, KERS u saradnji sa Magneti Marelli

Parametri motora:

Tip: 056
Broj cilidara: 8
Broj ventila: 32
Zapremina motora: 2 398 cm3
Masa motora: 95 kilograma
Digitalno ubrizgavanje goriva: Magneti Marelli
Statičko elektronsko paljenje: Magneti Marelli
Gorivo: Shell V-Power ULG-66L/2
Maziva: Shell


Goran Sarić - Automagazin

No comments: