Wednesday, August 20, 2008

IRC/ERC, Barum Rally – Ultimate rally!

IRC/ERC, Barum Rally – Ultimate rally!

Barum Rally Zlin 2008 se vozi kao šesti reli IRC serije i kao predposlednje, osmo, takmičenje u okviru Šampionata Evrope. Iako je okarakterisan kao asfaltni, reli u Češkoj je daleko od „običnog“ asfaltnog takmičenja. Podloga koja se sastoji od polomljenih betonskih ploča, uskih i prljavih šumskih puteva, kaldrme i asfalta najrazličitijeg kvaliteta predstavlja pravi izazov za sve timove.

IRC/ERC, Barum Rally – Ultimate rally!

U globalu, Barum reli predstavlja pravi ispit vozačkih sposobnosti, ultimativni reli na kojem svaki brzinac ima svoj „karakter“ pa otuda i ne čudi što je ovo takmičenje toliko popularno kako kod vozača tako i kod publike. To je ove godine dokazano i rekordnim brojem prijava top posada i bolida od čega čak 22 u S2000 automobilima i 11 sa FIA B prioritetom. Reli startuje u petak u 17h ceremonijalnim startom u Zlinu nakon čega u 21h sledi superspecijal. Za subotu je rezervisano osam a u nedelju dodatnih šest brzinskih ispita. Nakon 263.06 takmičarskih kilometara i 15BI cilj je ponovo u Zlinu, u nedelju u 15h30.

IRC/ERC, Barum Rally – Ultimate rally!

Favorit broj jedan je sigurno miljenik domaće publike Roman Kresta u Peugeotu 207 S2000 a iza njega „u ravni“ stoje Loix, Basso, Travaglia, Vouilloz, Rossetti, Ojeda... 2WD Cup sigurno će pokušati da osvoji Alessandro Bettega sa možda trenutno najbržim R3 automobilu, Hondi Civic Tape-R R3, i tako popravi loš utisak sa Ypres Rally-a u Belgiji. Prognostičari predviđaju suvo i toplo vreme a „horde“ navijača iz cele Češke Republike i Evrope već se tiskaju pored staze u želji da zauzmu što bolja mesta za predstojeći spektakl. Barum Rally Zlin, češki i evropsi klasik, nemote ga propustiti!

Petar Janković - Automagazin

No comments: