Sunday, August 17, 2008

Poslednji superheroj






JOŠ uvek postojeća manufakturna saradnja Mercedesa sa MekLarenom će se završiti onog trenutka kada SLR superautomobil okonča svoj ciklus sledeće godine - u međuvremenu, sledeća generacija Mercedesovih super sportskih automobila je u fazi razvoja a za to su zaduženi sportski ogranak HWA kao i tjuner AMG.
Radi obeležavanja ove prigode, Mercedes i Meklaren će objaviti visoko modifikovani SLR koji će se proizvoditi u ograničenoj seriji od 75 komada.

Najnovija verzija će se značajno razlikovati od trenutnog modela koji je poslužio kao baza. Najupečatljivija odlika biće dizajn otvorenog krova kojin inkorporira koncept bez vetrobrana i vertikalno otvarajuća vrata. Dizajn će biti sličan prethodnom C16 Speedsteru koji je inspirisan Korvetom Callaway a koji je predstavljen prošle godine.

Vozač i suvozač će biti zaštićeni samo manjim deflektorom, ali novi dizajn podrazumeva mogućnost ubrzanja do 300 km na čas za samo 26 sekundi kao i dostizanje maksimalne brzine od 350 km na čas - što je 13 km na čas brže od SLR 722 modela.

Ono što doprinosi performansama je manja težina koja će, kako Auto Motor und Sport tvrdi, biti i do 300 kg niža od standardnog modela. Ovom smanjenju težine se ima zahvaliti upotrebi ugljeničnih vlakana na karoseriji, novim karbon-keramičkih kočnica i kao i izmenjenom izduvnom sistemu.

Model specijalne edicije će koštati oko 450 000 evra i biće prezentiran do kraja godine od Luisa Hamiltona, koji će takođe dobiti jedan od modela.


No comments: