Monday, October 20, 2008

A4 TDI koncept “e”

Predstavljen je koncept A4 model sa oznakom „e“ - model sa minimalna potrošnjom i štetnim emisijama.

Audi A4 TDI „e“ koncept poseduje sve vozne karakteristike kao i serijski modeli A4, ali se razlikuje po tome što prosečno troši 3,99l na 100 pređenih km i emituje 105g/km CO2.

Koncept model koristi 2,0 TDI agregat koji razvija 120KS i 290Nm. Ubrzanje od 0 do 100kmč traje 10,7 sekundi, a maksimalna brzina je 206 kmč.

Modifikacije koje obezbeđuju smanjenu potrošnju i minimalne štetne emisije:

Motor poseduje omekšane opruge za upravljanje radom usisnih ventila, specijalnim sistemom za upravljanje temperaturom motora. Uštede su ostvarene i korišćenjem specijalizovanog softvera za upravljanje radom pumpe za gorivo kao i kompresora klima uređaja.

Primenjen je i sistem viđen na hibridnim vozilima – prikupljanje energije koja se troši prilikom kočenja, a koja se privremeno skladišti u specijalnom akumulatoru, a koja se koristi za napajanje brojnih električnih potrošača u vozilu. Start & Stop sistem omogućava značajne uštede prilikom gradske vožnje, dok je dosta napora uloženo kako bi se smanjila težina vozila. Magnezijum je korišćen u izradi šestostepenog manuelnog menjača koji ima modifikovane stepene prenosa radi dalje uštede goriva.

Servo uređaj je elektromagnetni, a zadnje kočnice se aktiviraju pomoću elektro signala. Pneumatici dimenzija 225/45 R17 su sa niskim koeficijentom trenja. Aerodinamika vozila je, takođe, modifikovana sa ciljem da se umanji vazdušni otpor.

No comments: