Monday, October 6, 2008

Češki Hyundai startuje u novembru


Trenutna finansijska kriza neće sprečiti početak serijske proizvodnje u fabrici “Hjundai” (Hyudnai) u češkom mestu Nošovice, planirane za 1. novembar, izjavio je na Autosalonu u Parizu predstavnik te južnokorejske kompanije u Češkoj Zdenjek Fort.

Proizvodnja automobila trebalo bi da obezbedi radna mesta za 3.500 ljudi u Moravsko-šleskom okrugu, koji je sa blizu 15 odsto nezaposlenih jedan od najugroženijih u Češkoj.

“Kapacitet fabrike je 300.000 vozila godišnje, od čega će 200.000, koliko će se proizvoditi u prvoj fazi, činiti model ‘i30′ u obe varijante - hečbek i kombi. Planirano je da se do kraja 2010. godine proizvodnom programu priključi novi model MPV (minivan) na platformi modela ‘i30′”, rekao je Fort.

Nova fabrika “Hjundai” u Nošovicama biće isporukama povezana sa drugom korejskom fabrikom u slovačkom gradu Žilina. Ona pripada industriji automobila KIA, koja radi pod okriljem koncerna “Hjundai”.

Saradnja se sastoji u tome što će se menjači, kako za model “i30″, tako i za žilinsku fabriku, izrađivati u Nošovicama, a motori za oba vozila montirati u Žilini, objasnio je Fort.

“Jedan od razloga što je fabrika ‘Hjundai’ izgrađena u Nošovicama je upravo blizina Žiline, koja je udaljena oko 80 kilometara, tako da logistika neće biti komplikovana, niti troškovi transporta visoki”, dodao je on

No comments: