Wednesday, October 8, 2008

Porsche i VW - patuljak će progutati džina


Porsche će 26. novembra najverovatnije doneti konačnu odluku o preuzimanju potpune kontrole nad „Folksvagenom"

Wendelin Wiedeking je svojevremeno praktično spasao Porsche od bankrota.

Od 1991. godine, kada je ušao u ovu kompaniju, do danas, kada je Porsche najprofitabilniji proizvođač automobila na svetu, Wiedeking je dobio brojne nagrade kao fantastičan menadžer. Čak je 2003. dobio medalju za „humor na radnom mestu“.

Danas, Porsche u velikoj meri kontroliše Volkswagen, koji je i zvanično postao najvrednija auto kompanija na svetu.

Naravno, plan je da se VW u potpunosti preuzme, o čemu će se odluka najverovatnije doneti 26. novembra, na godišnjem sastanku akcionara.

Tada će biti razjašnjeno koliko će još „Folksvagenovih“ akcija biti kupljeno, kako bi se nadmašilo učešće od 50 procenata.

Sigurno je da preuzimanje neće ići baš glatko, pošto sa druge strane postoji veliki otpor svih, od nemačke države Donje Saksonije (aktuelnog većinskog vlasnika) i menadžmenta, do radnika na proizvodnoj liniji.

Inače, takozvani nemački „Folksvagenov“ zakon ne dozvoljava ni jednom akcionaru više od 20% prava glasa bez obzira na količinu akcija u posedu. Ovaj zakon je Evropska komisija proglasila nelegalnim – Nemačka ga je izmenila, ali je ipak ubacila druga ograničenja kako bi zaštitila VW.

Borba se još uvek vodi, mada je Porsche na dobrom putu da pobedi.

šta će se tada desiti teško je reći. Da li će biti prodat Bugatti? Da li će biti odbačen i Lamborghini, kao veliki „Poršeov“ rival? Hoće li Audi R8 otići u istoriju, jer isto predstavlja konkurenta sportistima iz „Poršeove“ štale? Hoće li se povećati efikasnost proizvodnje, čime bi mnogi radnici ostali bez posla?

Pitanja je mnogo, a odgovor ćemo saznati jednog dana ...

No comments: