Monday, October 27, 2008

Formula 1 - Ipak standardizovani motori u Formuli 1?

Formula 1 - Ipak standardizovani motori u Formuli 1?

Međunarodna Automobilska Federacija (FIA) nalstavlja planiranje uvođenja standardizovanog pogonskog agregata. Danas je objavljeno da se nekoliko proizvođača već interesuje za tender za dobavljaća Formula 1 motora...


Na drugu stranu, nekoliko velikih automobilskih kompanija istaklo je da že ih takav korak primorati na odlazak iz sporta. Vlasnik komercijalnih prava na Formulu 1, Bernie Ecclestone, izrazio je čuđenje ovakvom reakcijom nekih proizvođača: "Zašto bi otišli? Standardizovan motor samo će im uštedeti novac."

Podsetimo, posle prošlonedeljnih pregovora između predsednika FIA-e, Maxa Mosleya, i dva predstavnika FOTA-a (Asocijacije Formula 1 timova) izgledalo je da od standardizovanog motora nema ništa. Prošlo je samo šest dana, a situacija je drugačija. FIA aktivno planira uvođenje standardizovanih motora. FIA će omogučiti nekim proizvođačima da proizvode agregte u sopstvnoj režili, ali moraju poštovati stroga pravila. "Cilj FIA-e da svi motori, u odnosu na one koje proizvodi pobednik tendera, imaju istu snagu, odnosno sa maksimalnom razlikom od 1 %. Ova karakteristika agregata ne bi smela da se menja tokom celog "životnog veka" agregata. - stoji u saopštenju FIA.

FIA je istakla da sve kompanije koje se interesuju za učešće u tenderu za proizvodnju standardizovanog motora i standardizovanog menjača, mogu da se prijave do 7. novembra. Uskoro će biti realizovan tender za dobavljača motora, a posle njega sledi tender za dobavljača menjača. Ovaj proces trajaće minimalno tri nedelje. Još uvek nije poznato ko je pokazao interesovanje za tender, ali prema neimenovanom izvoru FOTA-a, to neće biti član udruženja FOTA.

Goran Sarić - Automagazin

No comments: