Tuesday, October 7, 2008

Zastava finišira pregovore sa Dženeral motorsom

Do kraja oktobra treba da budu završeni razgovori predstavnika srpskog ministarstva ekonomije i američkog proizvođača automobila “Dženeral motors” o realizaciji ugovora o sklapanju “opel astre klasik”, najavio je generalni direktor Grupe “Zastava vozila” Zoran Radojević.

“Obe strane su zainteresovane da se realizuje lane potpisani petogodišnji ugovor”, rekao je Radojević za Tanjug i dodao da se “nekoliko lokacija u Srbiji nudi kao rešenje, od kojih je jedna Kragujevac, ali ne u krugu ‘Zastave’”.

On je je ukazao da će detalji realizacije ugovora sa FIAT-om, koji je sklopljen 29. septembra, verovatno biti poznati za desetak dana, dodajući da u “Zastravi” borave stručne ekipe FIAT-a koje rade na utvrđivanju termina i programa rada na inoviranju infrastrukture i tehnologije.

Radojević je ukazao da će početkom 2009. godine početi intenzivni radovi za realizaciju potpisanog ugovora, te da će se u tome angažovati i zaposleni u “Zastavi” aku i znatan broj radnika iz drugih domaćih preduzeća.

Naglašavajući da će do sredine novembra prestati proizvodnja “juga”, “zastave 101″ i “floride”, Radojević je rekao da kupci tih automobila ne treba da brinu jer će do tog perioda biti završena i izrada rezervnih delova za ta vozila, kako bi se u potpunosti pokrila tražnja u narednih najmanje sedam godina.

Fabrika je od države, za proizvodnju tih delova, već dobila 170 od ukupno predviđenih 300 miliona dinara, naveo je on i dodao da je “Zastava” od početka proizvodnje automobila u 1953. godini do danas prozvela oko 4,1 milion vozila.

Radojević je podsetio da je “Zastava” do sada prodavala svoje proizvode u 74 zemlje sveta, a da su kragujevački automobili plasirani čak i na vrlo probirljivim tržištima, poput zapadnoevropskog i američkog, kao i da je najveći izvoz od 147.000 jedinica ostvaren, polovinom osamdesetih godina minulog veka, u SAD.

“Povratkom FIAT-a veliku šansu imaju i mnogobrojni dobavljači ‘Zastave’ iz Srbije, jer je reč o proizvodnji od 200.000 do 300.000 automobila godišnje”, kazao je Radojević i pozvao bivše i sadašnje kooperante da odmah krenu u razgovore sa FIAT-ovim dobavljačima koji će u Kragujevcu početkom iduće godine otvoriti sopstvena ili mešovita preduzeća.

On je izrazio uverenje da će zapošljavanje u novoj fabrici automobila u Kragujevcu u prvoj godini proizvodnje biti iznad očekivanog i da će, kako je rekao, “na ovim prostorima posla biti za oko 5.000 radnika kada se ostvari godišnja proizvodnja od 200.000 automobila”.

Datum početka anketiranja “Zastavinih” radnika od strane predstavnika FIAT-a još nije najavljen, kazao je Radojević i dodao da će zaposlene koji ne budu uzeli otpremninu i ne napuste fabriku do njihovog angažovanja u novoj fabrici plaćati država.

No comments: