Sunday, October 5, 2008

Pariz 2008: Toyota Avensis

Nakon meseci najava, Avensis je "vatreno kršten" u javnosti.Koncept Kiyora najavljuje Mazdin kompaktni automobil sledeće generacije.

AVENSIS sedan treće generacije je predstavljen na sajmu u Parizu, zajedno sa Urban Cruiser kompaktnim SUV-om, o kome će uskoro biti reči na našem sajtu. Avensis će i dalje biti asembliran u Tojotinoj Burnaston fabrici u Britaniji i krenuće u prodaju u januaru 2009.


Kao i Urban Cruiser, Avensis će se fokusirati na preinačavanju iskustva vožnje velikog vozila u malo vozilo sa svojom jakom ekološkom stranom i visokom efikasnošću goriva. Novi Valvematic benzinski motor koji je razvila Tojota pruža redukciju u emitovanju ugljen dioksida od 10 do 26%, dok nadograđeni D-4D dizel tu cifru poboljšava za 10%.

Širok spektar agregata nas očekuje kao ponuda za novi Avensis, uključujući dva benzinska i tri dizel motora. Dva benzinca, zapremina 1.8 i 2.0 litra, imaće snagu od 145 odnosno 150 ks, a primarna prednost koju onaj veće zapremine ima nad onim manje je obrtni momenat - 196Nm u poređenju sa 180Nm manjeg motora. Tri D-$d dizel će generisati 124, 148 i 175 ks uz pomoć svojih zapremina od 2.0 i 2.2 litra. Cifre ubrzanja su poznate samo za najjači dizel motor i one su 8.5 sekundi do 100 km na čas - otud se vidi zbog čega se Tojota mnogo ne hvališe ostalim motorima, mada treba imati u vidu da su primarno ekološki orijentisani.

Omogućene su dve nove opcije za menjač: Multidrive S opcija za benzinski motor i novi automatik sa šest brzina za dizel. Multidrive S je CVT, ali ima sposobnost da funkcioniše kao automatski menjač.

Vredi napomenuti da evropski Avensis nije u srodstvu sa Avensis Verso MPV-om koji je baziran na drugoj platformi i sagrađen u Japanu.




No comments: