Saturday, October 11, 2008

Audi protiv semafora


Audi je razvio sistem koji pomaže vozaču da optimalnom brzinom izbegne zaustavljanje na semaforu ili nepotrebno usporavanje - odobreno testiranje u realnim uslovima

„Audijev“ sistem Travolution je dobio zeleno svetlo za ispitivanje u realnim uslovima. Reč je o sistemu koji pomaže vozaču da se što ređe zaustavlja na semaforu.

Funkcioniše sasvim jednostavno – poseban modul ugrađen u semafor šalje podatke o preostaloj dužini trajanja crvenog svetla, Travolution podatke prima, upoređuj vreme sa udaljenošću semafora i vozaču govori optimalnu brzinu kojom bi trebalo da se kreće ukoliko želi da prođe bez zaustavljanja ili nepotrebnog usporavanja.

Trenutno se ispituje u nemačkom gradu Ingolstadt, gde je „Audijeva“ centrala. Na ulice je pušteno dvadeset automobila (A5 i A6 Avant), a modulima za komunikaciju je opremljeno dodatnih pedeset semafora.

„Audijevi“ inženjeri smatraju da primenom ovog sistema može značajno da se unapredi protok saobraćaja, što direktno dovodi do manje potrošnje goriva i manjeg zagađenja.

No comments: