Friday, September 12, 2008

2009 Touareg TDI

SAD se konačno privikavaju na dizele.

DIZELI se ubrzano pridružuju hibridima i električnim vozilima kao nova tema salona širom sveta. Razlozi su jednostavni: efikasnost, u smislu goriva i finansiranja, podstiče proizvođače i konzumente da daju još jednu šansu dizel vozilima.


Novi Touareg TDI će imati manji V6 motor kao dodatak skupom i pozamašnom V10 TDI-u koji je već omogućen.

Novi V6 od 3 litra je zapravo čest motor u postavi Folksvagena, ali ono što je novo je njegova primena na američki Touareg. Kao i njegov rođak Audi Q7 TDI, koji koristi isti bazični motor na nekim konfiguracijama, novi model ima 240ks i 550Nm obrtnog momenta. To je dovoljno da se "stotka" dostiže za 8 sekundi kao i maksimalna brzina od 220 km na čas, u evropskim verzijama. Američke specifikacije će se sačuvati na salon u Los Anđelesu u novembru.

Sva fama oko dizel motora u SAD je stara priča za evropljane, gde su uljana goriva i motori koji ih sagorevaju uobičajene stvari. Zapravo, 80% prodaja Touarega u svoj postojbini dolazi od dizel verzije. Cene za SAD još nisu poznate, ali mogu se očekivati da počnu značajno ispod evrposke cene od 50 000 evra, jer je to otprilike cena V10 TDI Touarega u SAD.

No comments: