Saturday, September 13, 2008

Seks, droga i nafta

Rukovodioci i službenici Servisa za upravljanje naftnim blagom u Vašingtonu zloupotrebljavali svoje položaje na više skandaloznih načina

Provodi i čašćavanja na štetu građana i javnih fondova a za lično zadovoljstvo i privatnu vajdu – otkriveni su u jednom od najmoćnijih pogona za popunjavanje američke državne kase, već opterećene velikim deficitom.

Istraga je utvrdila, naime, da su rukovodioci i službenici Servisa za upravljanje ovdašnjim prirodnim dobrima, preciznije – naftnim blagom, zloupotrebljavali svoje položaje na više skandaloznih načina, koji je zvanično okarakterisan kao „kultura moralnog pada”.

Seks s podređenim činovnicama ili „izaslanicama” poslovnih partnera, međusobno snabdevanje drogom (kokainom i marihuanom), prihvatanje nedozvoljenih poklona, alkoholisanje, davanje privilegija na konkursima i još štošta – pronašla je u toj ekipi inspekcija iz Ministarstva za korišćenje državnog zemljišta. Ispostavilo se, ukratko, da se tim – osnovan da posreduje između vlasti i petrolejskih kompanija kako bi se olakšalo crpljenje nafte i ubiranje prihoda od toga za javnu kasu – osilio toliko da je smatrao da ne podleže opštim normama i da „može da radi šta mu se prohte” a u ime „marketinške animacije, neophodne za obavljanje velikog biznisa”.

Nalaz je rezultat duge istrage, pod vođstvom nadležnog generalnog inspektora Erla Divejnija.

U njemu je navedeno, uz ostalo, da je doskorašnji programski direktor pomenutog Servisa, Gregori Smit (56), proteklih godina prihvatao neodgovarajuće poklone industrija petroleja i plina, da se „angažovao u seksu s dve podređene mu saradnice i da je koristio kokain, koji su mu dobavljali njegova sekretarica ili njen momak.

Na tapetu se našla i donedavna šefica Servisa Lusi Denet (55) – čiji je muž do prošlog meseca bio funkcioner u Birou za upravu i budžet u Beloj kući – da je nepropisno aranžirala posao, vredan milion dolara, u prilog tandemu penzionisanih službenika. Ni Smit ni Denetova nisu, međutim, kažnjeni „jer su se povukli s položaja pre rezultata istrage”.

Da li će tako ostati, i šta će dalje biti s „kulturom drogiranja, promiskuiteta i štetočinstva”, ostaje da se vidi. Odgovor poprilično zavisi od doze spremnosti administracije Džordža Buša za obračun s „kukoljima u sopstvenom žitu”, napominju analitičari.

Republikanskoj Beloj kući opozicioni, demokratski, parlamentarni vođi su odmah iskazali ogorčenje ponašanjem dela Servisa. Lider Potkomiteta za javno zemljište i šume, Rod Vajden, optužio je prozvane da su „njihovim zloupotrebama oštetili poreske obveznike za milijarde dolara”.

Sadašnji šef Servisa, Rendal Luti, nastoji da organizaciju odbrani brojkama da je pod sumnjom za nepočinstva samo nekoliko desetina od ukupno 1.700 službenika. Ali ni on ne odriče neophodnost čistki, do kojih je mestimično već došlo.

Mediji navode da je proskribovana služba, uz sve zloupotrebe njenih članova – u koje su ubrojane i večerinke, besplatne karte za razne spektakle, puteve i druge razbibrige – prošle godine ulila u državni trezor više od četiri milijarde dolara.

Istovremeno, AP javlja da je naglo povećan broj smrtnih slučajeva – 598, u periodu od 2002. do 2007. godine – na ovdašnjim naftonosnim poljima, dobrim delom zbog nedovoljne obezbeđenosti radnika, koji često rade i po dve dnevne smene, uzastopno, da bi došli do skromne nadnice. U narasloj ceni petroleja i tražnje za njim, padaju, ispada – „cene” održavanja časti, pa i života …

Izvor: www.politika.co.yu

No comments: