Thursday, September 25, 2008

Tek rođen, a zvezda




Novi član rastuće familije Fiat 500 - Abarth SS.

SA porašću popularnosti mikroautomobila, Fiat 500 je doživeo zvezdani uspeh. Nakon što se već pojavio u većem broju specijalnih izdanja, odlična prodaja automobila je modelu podarila još jednu posebnu inkarnaciju - Abarth SS, ili kako bi Italijani rekli, "esseesse".


Dugo iščekivan i konačno pred nama, novi Abarth SS izgleda izuzetno nalik svom "sestrinskom " automobilu, Grande Punto Abarth SS-u, koji je otkriven u konceptnom obliku kao Fijatov Scorpion kasne prošle godine. Iako će se na zvanične detalje pričekati do salona u Parizu, neke bazične informacije o tome šta se može očekivati su već poznate. SS će imati sličnu verizju agregata kao i Grande Punto, sa 180ks, zahvaljujući programu povećanja performansi za turbopunjeni motor zapremine 1.4L.

To je poboljšanje od 25ks u odnosu na standardni motor u Grande Punto Abarthu, a nadmašuje čak i 500 Abarth Opening Edition koji ima 160ks kao i pojačanje od 45ks u odnosu na standardni Abarth 500. Opening Edition Abarth dostiže sto km na čas za samo 7.4 sekunde i dostiže maksimalnu brzinu od 211 km na čas, dok standardnom modelu treba 7.9 sekundi za isti sprint i ne premašuje 205 km na čas. SS bi trebao da bude bolji od oba modela za pola sekunde što će sprint do "stotke" spustiti ispod 7 sekundi.

Ostale nadogradnje koje će formirati SS-ov paket performansi su veći točkovi, kvalitetniji amortizeri kao i kontrola transfera obrtnog momenta kakva postoji u ostalim Fiat vozilima.

Novi automobil će se pridružiti ostatku postave ubrzo nakon auto sajma u Parizu i moći će da se naručuje od novembra.



No comments: