Tuesday, September 30, 2008

Mali grof od Poršea

Sami ili u kolaboraciji - to je pitanje koje ovih dana muči direktore Poršea.

RANIJE ovog meseca je bilo najavljeno da Porše razmatra pravljenje svoje verzije budućeg četvorocilindričnog roudstera Folksvagena i Audija.


U to vreme, pretpostavka je bila da će se automobil porediti sa modelom 914 i da će, moguće, nositi njegovo ime. Sada se Car magazin zapitao da li će Porše posegnuti dalje u svoju prošlost i nazvati automobil 356.

Bilo da sa Porše odluči na projekat novog roudstera ili ne, izgleda verovatno da će se Folksvagen i Audi udružiti za ovaj projekat. VW će verovatno prikazati svoju buduću verziju na sajmu u Los Anđelesu. Audijev koncept će se pojaviti kasnije kao zamena za aktuelni TT.

Iako bi ime 356 bilo prikladno za novog Poršeovog "mališu" (originalni je bio baziran na Folksvagenu i imao je motor iza vozača), biće teško vaskrsnuti to ime. Ne samo da se 911 još uvek smatra direktnim potomkom 356-ice, već je ime 356 gotovo sveto u Poršeovim krugovima jer je to automobil koji je sve započeo. Valjda bi, zbog toga, Porše trebao da zna bolje od činjenja svetogrđa samo da bi se prodalo nekoliko automobila...zar ne?

No comments: