Tuesday, September 16, 2008

Porsche Panamera - otkrivanje počinje

Porsche Panamera - otkrivanje počinje

O prvom kupeu sa četvoro vrata marke Porsche, govori se već tri godine. Posle puno špijunskih fotografija i raznih špekulacija, pred nama su prve zvanične fotografije, koje nam otkrivaju prve detalje novog "uličnog ratnika" iz Stuttgarta...

Porsche Panamera - otkrivanje počinje

Izgled prvog Porschea sa četvoro vrata ne donosi nam nikakva iznenađenja. Prednji deo jasno pokazuje srodstvo sa modelima 911 i Cayman. Porsche je istakao da će informacije i fotografije modela Panamera otrivati postepeno, a zvanična premijera zakazana je za sajam automobila u Ženevi, sledeće godine. Silueta Panamere najviše nas podseća na model 911, a umesto koncepta "sve pozadi", zadnje točkove pogoniće napred smešten motor. Osnovna motorizacija, prema našim informacijama, biće benzinski 3.6 FSI agregat snage 290 KS, dopunjen sa elektromotorom snage 147 kW.

Porsche Panamera - otkrivanje počinje

Porsche će Panameru opremati i sa dva osmocilindrična agregata snage 350 KS (atmosferska verzija) i 557 konjskih snaga u turbo verziji. Ukoliko se konkurencija pojavi sa snažnijim agregatima, Porsche planira "sa police" a skine supersnažni desetocilindrični motor koji pokreće model Carrera GT. Kao što smo istakli, svetska premijera Porsche Panamere zakazana je za sajam u Ženevi 2009. godine, a prodaja počinje polovinom 2009. godine. Planirana godišnja produkcija modela Panamera kretaće se oko 20.000 jedinica, a cena automobila iznosiće od 80.000 do 125.000 Eura.

Goran Sarić - Automagazin

No comments: