Tuesday, September 30, 2008

DRŽAVA SRBIJA I FIAT POTPISALI UGOVOR




U palati „Srbija“ je 29. septembra potpisan ugovor o zajedničkom ulaganju naše države i italijanskog automobilskog giganta Fiat! Po dugo očekivanom ugovoru, italijanska kompanija će zaposliti 4 750 radnika, i pokrenuti proizvodnju i izvoz putničkih vozila preko zajedničkog preduzeća koje će narednih dana biti osnovano. Cilj je prodaja na balkanskom i evropskom tržištu, a planirani obrt je u vrednosti od oko milijardu evra, što je šestina ukupnog godišnjeg izvoza koji ostvari država Srbija.
Novoosnovano preduzeće bi trebalo da se nazove „Fiat Srbija“, a ugovor predviđa da 33 procenta vlasništva pripadne državi Srbiji a 67 procenata Fiatu.
Plan je da se do kraja 2010. godine proizvodi 200 000 vozila, a zatim i dodatnih 100 000 jedinica godišnje.
Ugovor su potpisali Sergio Marchionne, predsednik Fiat Grupe i potpredsednik srpske Vlade, Mlađan Dinkić. Ceremoniji su prisustvovali i šef države, Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, kao i Franco Frattini, ministar spoljnjih poslova Italije.
Pored ugovora, Dinkić i Marchionne su potpisali i memorandum o razumevanju u vezi sa poslovanjem sa Fiatovim filijalama Iveco i Magneti Marelli u sferi proizvodnje autobusa, namenskih vozila i automobilskih komponenti.
Sergio Marchionne je naglasio da će se u Kragujevcu 2010. godine proizvoditi novi model Fiata. Detalje nije otkrio, ali nas je stavio na slatke muke, jer po njegovim rečima, budući automobil će nadmašiti aktuelni svetski hit, model Fiat 500.

No comments: