Thursday, September 11, 2008

Novi Mini!

I još jedan krosover. Iako je Mini, do sada je ovaj najvećih dimenzija.

NIJE
se mnogo ni čulo ni videlo o Minijevom krosover modelu od kako je nezavisni proizvođač Magna Steyr potvrdio prošlog oktobra da će sagraditi novi automobil. Sada, skoro godinu dana kasnije, i samo nekoliko nedelja od sajma u Parizu, Mini je objavio zvanične slike nove konceptne verzije automobila koji je planiran za pomenuti sajam.


Mini tek treba da da automobilu novo ime, a prethodni izveštaji su spekulisali da bi mogao biti nazvan Crossman, u tradiciji sa davanjem imena vozilima koja počinju slovom C. Krosover je četvrta varijanta modela, nakon klasičnog modela sa dvoja vrata, kabrioleta i Clubmana dugačke baze. Dugačak je više od četiri metra i ima AWD agregat. Širok je 1.83 m, visok 1,5 m i ima bazu za točkove od 2,6 m što ga čini najvećim Minijem do sada.

Krosover koncept takođe ima četvora vrata koja su postavljena u asimetričan aranžman. Na vozačevoj strani su konvencionalna vrata za prvi red sedišta, dok zadnji red ima "lift-sliding" vrata u stilu mini kombija (suprotna strana ima konvencionalni par vrata za putnike i na prednjim i na zadnjim sedištima). Svaki od četiri putnika ima svoje sedište - što je odlika koja je dizajn načinila dramatičnim ali koja se možda neće zadržati u proizvodnoj verziji vozila, jer je standardni dvosed praktičniji izbor.

Među ostale unikatne detalje spadaju i prozori bez okvira. Krov ima savijajući pokrov koji se prostire preko cele dužine krova, kao i multipraktični sistem za odlaganje većeg prtljaga kao što su skije, bicikli i slično. Zadnja vrata se obrću na jednu stranu i takođe imaju bezokvirni prozor koji odbija svetlost.

Iznutra se nalazi centralna šina koja se proteže celom dužinom kabine a na njoj je ceo asortiman sredstava za odlaganje i skladištenje stvari, i za prednje i zadnje putnike. Sistem se može koristiti kako bi se dodavali hrana i piće. Još jedan "highlight" je novi centralni 3D izgleda na centru instrumentalne table. Ovaj multifunkcionalni displej kontroliše sve glavne funkcije za zabavu, telekomunikacije i navigaciju.

Center Globe displej ekran se može podeliti na dve odvojene hemisfere, jednu za vozača a drugu za putnike, koje se vide samo iz perspektive njihovog sedišta. To omogućava suvozaču, na primer, da surfuje internetom dok vozač održava svoj pogled slobodnim od bilo kakvog displeja i instrumenta. Center Globe takođe "glumi" dublera sistemu paljenja. Umetanjem Keyball-a u odgovarajuće mesto, dovodi se na mesto Globe-a gde se jednim pritiskom startuje automobil. Ponovnim pritiskanjem se gasi motor i oslobađa Keyball.

Proizvodna verzija novog Mini krosovera će biti predstavljena rane sledeće godine, verovatno na sajmu u Detroitu.





No comments: