Sunday, September 7, 2008

430 Scuderia Spider - ili ne?




Nedoumice oko toga da li je ovo u pitanju novi Ferari ili ne.

IAKO su najvrhunskiji superautomobili uvek bili, na neki način, brak umetnosti i performansi, Ferarijevi su uvek uspevali da favorizuju deo jednačine koji se tiče performansi, čak i svojim velikim i udobnim “grand turerima".


430 Scuderia je, sa druge strane, izbegavao sve ostatke mode i komfora u korist čiste snage – sada kolaju glasine da će ograničena edicija (na 300 primeraka) 430 Scuderia Spider-a debitovati pri kraju godine a ove špijunske fotografije verovatno prikazuju jedan od tih modela.

Ili je vlasnik standardnog F430 Spidera učinio veliku stvar da njegov automobil izgleda kao Scuderia, ili je, ono što vidite na slikama ispod, jedna od prvih proizvodnih verzija predstojećeg automobila. Tragovi koji ukazuju na to da bi ovo mogla biti lažna Scuderia su standardna kožna sedišta bez trkačke opreme, kao i nešto manji ugljeno-keramički diskovi za kočnice.

Sam proces, samo poražavajući, izgradnje kabrio verzije Scuderie namenjene trkama – skidanje svakog kilograma, zamenjivanje svakog mogućeg materijala i skidanje svih viškova u vidu radija, tepiha i drugog kako bi se maksimalno olakšao automobil radi dostizanja veće i veće brzine – i pritom nabaciti još 70kg opreme -u najmanju ruku je čudno. U pitanju može biti samo obnuta situacija od umetnosti koja imitira život, jer Skuderijin opak imidž ugljeničnih vlakana svakako bacio drugačije svetlo od luksuznijeg “filinga” koji pruža standardni automobil.

Pravi poklonici će prepoznati ironiju Skuderije Spider, ali to neće sprečiti automobil da postane kolekcionarski predmet, ako ikada bude proizveden. Priča se da bi auto mogao da debituje na zatvaranju Ferarijevog Šampionata Izazova u Mugelu u novembru, tako da nam predstoji još dva meseca čekanja da se sve sazna.




No comments: