Monday, September 22, 2008

Porsche preuzeo kontrolu nad Volkswagenom



Izvršni direktor “Poršea” izjavio da je cilj da se udeo u Volkswagenu poveća sa sadašnjih 35,14 posto na preko 50 posto

Nemački proizvođač automobila “Porsche” je danas povećao udeo u auto-kompaniji “Volkswagen” (VW) na više od 35 posto, čime je preuzeo kontrolu nad najvećom evropskom kompanijom u tom sektoru, saopštio je “Porsche”.

Prethodno je ta firma posedovala udeo u “Volkswagenu” od nešto iznad 30 posto i najavila je da planira povećanje udela kako bi stekla većinsku kontrolu nad najvećom evropskom automobilskom industrijom.

Danas je “Porsche” preuzeo novih 14,4 miliona običnih deonica firme VW ili udeo od 4,89 posto, prenele su svetske agencije. U današnjem saopštenju “Porschea” se navodi da je “kao rezultat kupovine tog novog udela, ‘Volkswagen’ postao filijala ‘Porsche automobiles holdinga”, u skladu sa nemačkim zakonima.

“Ovaj korak obezbeđuje firmi ‘Porsche’ većinu na godišnjim skupštinama VW-a”, saopštila je firma sa sedištem u Stuttgartu. Izvršni direktor “Porschea” Wendelin Wiedeking je izjavio da je cilj da se udeo u “Volkswagenu” poveća sa sadašnjih 35,14 posto na iznad 50 posto.

Vrednost donica “Porschea” je danas na berzi u Frankfurtu pala tri posto na 82,28 eura, dok su “Volkswagenove” deonice dobile na vrednosti 0,5 posto na 207,67 eura.

No comments: